Premium
Εκπαιδευτές
Δημήτριος Τσολάκης,
Τοπογράφος Μηχανικός
Διάρκεια
12 - 15 Εβδομάδες
Kόστος
430 ευρώ
Περισσότερες Πληροφορίες
Μπορείτε να δείτε ένα δέιγμα του μαθήματος εδω
Εισαγωγή
Το σεμινάριο "GIS: Εισαγωγή στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών" διοργανώνεται από την ειδικευμένη εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Digital Academy που δημιουργήθηκε από την Ομάδα Εισηγητών του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Πολυμέσων του ΕΜΠ. Είναι ένα εντατικό σεμινάριο που πραγματοποιείται αποκλειστικά με τη μέθοδο της Τηλεκπαίδευσης (e-learning), επιτρέποντας στον εκπαιδευόμενο να παρακολουθήσει ένα υψηλού επιπέδου επιστημονικό πρόγραμμα κατάρτισης από το σπίτι του, το γραφείο του, ή από τον χώρο επιλογής του και στον χρόνο επιλογής του, μέσω Internet.
Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να συνδυάζει την απαραίτητη θεωρητική γνώση γύρω από την τεχνολογία των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών με την πρακτική εξάσκηση στη χρήση του εμπλεκόμενου λογισμικού, για το σχεδιασμό, την υλοποίηση και την εφαρμογή απλών και πιο προχωρημένων λύσεων που σχετίζονται με τα Δεδομένα και τον Χώρο.
Η διάρκεια είναι 12-15 εβδομάδες και αντιστοιχεί σε 140-160 ώρες μαθήματος.
Θεματικές Ενότητες
- Εισαγωγή στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (GIS)
- Τα GIS ως Εργαλείο
- Τα Γεωγραφικά Δεδομένα
- Συλλογή Δεδομένων, Πηγές και Εισαγωγή τους σε GIS
- Οπτικοποίηση Γεωγραφικών Δεδομένων & Συστήματα Προβολής
- Ποιότητα Δεδομένων, Σφάλματα & Βελτιώσεις
- Παραγωγή Χαρτών
- Θεματικοί Χάρτες & Επικοινωνία της Γεωγραφικής Πληροφορίας
- Χωρική Ανάλυση & Υποστήριξη Λήψης Αποφάσεων
- GIS στο Internet και οι Σύγχρονες Τάσεις
Μεθοδολογία
Σύμφωνα με το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα, η ύλη κατανέμεται σε 10 εκπαιδευτικές ενότητες και ολοκληρώνεται με μία τελική εργασία διάρκειας δύο εβδομάδων. Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί την τελευταία έκδοση του ελεύθερου λογισμικού (open source) Moodle, το οποίο βασίζεται στην προγραμματιστική πλατφόρμα PhP. Τα ηλεκτρονικά μαθήματα φιλοξενούνται σε ιδιόκτητους servers ενσωματώνοντας τεχνολογίες αιχμής όπως: Επεξεργαστής 2 x Intel Pentium XEON hyperthreading, Μνήμη 32 GB DDR RAM, Σκληροί Δίσκοι IBM SCSI U320 HDDs @ 15000 rpm Raptors HardWare RAID 5. Η κεντρική διασύνδεση με το Internet πραγματοποιείται μέσω του ΕΔΕΤ (Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας) και είναι της τάξης του 1 Gbps (το ΕΔΕΤ έχει 2Χ622 Mbps σύνδεση με το INTERNET - Πανευρωπαϊκό Ερευνητικό Διαδίκτυο GEANT).
Μετά το σεμινάριο
Μετά το σεμινάριο ο εκπαιδευόμενος θα αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες ώστε:
- Να αντιλαμβάνεται τις βασικές έννοιες που εμπλέκονται στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (GIS), όπως "σύστημα προβολής", "κλίμακα", "raster", "vector" κλπ.
- Να αντιλαμβάνεται και να αναγνωρίζει τα συστατικά οποιουδήποτε υλοποιημένου συστήματος GIS
- Να αναγνωρίζει και να χρησιμοποιεί τις βασικές λειτουργίες οποιουδήποτε λογισμικού GIS
- Να αναγνωρίζει προβλήματα που σχετίζονται με Δεδομένα στο Χώρο και να τα αναλύει με βάση τις τεχνικές και τις δυνατότητες των GIS
- Να δημιουργεί, να συλλέγει, να οργανώνει και να συνθέτει δεδομένα από διαφορετικές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των συσκευών GPS και του Internet
- Να εντοπίζει εγκαίρως προβλήματα σε δεδομένα, και να βελτιώνει/τακτοποιεί/κανονικοποιεί δεδομένα
- Να αναπτύσσει απλές λύσεις GIS (όπως η απεικόνιση δεδομένων σε χάρτη) αλλά και πιο προχωρημένες (όπως η χωρική ανάλυση δεδομένων για χρήση στη λήψη αποφάσεων)
- Να δημιουργεί εύληπτους και καλαίσθητους θεματικούς χάρτες με τη χρήση λογισμικού GIS, επιλέγοντας την καταλληλότερη τεχνική για κάθε περίπτωση
- Να γνωρίζει τις σύγχρονες τάσεις και εξελίξεις στο χώρο των GIS
- Να είναι σε θέση να ενταχθεί σε οποιοδήποτε στάδιο μιας παραγωγικής διαδικασίας GIS κάποιου φορέα, με την ελάχιστη δυνατή ανάγκη σε εκπαίδευση
Μετά την επιτυχή παρακολούθηση του σεμιναρίου, ο εκπαιδευόμενος θα διαθέτει όλες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να πιστοποιηθεί επιτυχώς κατά ECDL στο γνωστικό πεδίο "Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (GIS)".
Σκοπός του σεμιναρίου
Σκοπός του μαθήματος είναι η εκμάθηση των βασικών εννοιών, των συστατικών, του τρόπου λειτουργίας και των δυνατοτήτων των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS), η εξοικείωση με την αναγνώριση, αξιολόγηση και διαχείριση προβλημάτων που σχετίζονται με τον Χώρο και η αντιμετώπιση των GIS ως εργαλείου επίλυσης τέτοιων προβλημάτων, η εκμάθηση των μεθοδολογιών και πρακτικών σχεδιασμού, υλοποίησης και εφαρμογής λύσεων GIS, και η πρακτική εξάσκηση στη χρήση του εμπλεκόμενου λογισμικού.
Το σεμινάριο προορίζεται για άτομα που δεν έχουν καμία ή έχουν περιορισμένη γνώση/εμπειρία στο χώρο των GIS, αλλά διαθέτουν εξοικείωση στη χρήση Η/Υ.